Internetes Biztonság

Napjainkban az ember egyik legerősebb késztetése a teljes biztonság megteremtése saját illetve családja számára, az élet minden terén. Így nem maradhat ki az Internet kapcsolat biztonságának megteremtése sem.

Internet veszélyeire, azok elhárításának lehetőségeire szeretnénk figyelmét felhívni ezen kis tájékoztatóval.


1. Kapcsolatváltó tárcsázók

Az Interneten barangolva találkozhat olyan weboldalakkal – ezek főként szex, illetve „warez” (illegális programokat kínáló) oldalak – ahonnan a lap letöltése és a sok felugró (popup) ablak között rejtve letöltődik az Ön számítógépére egy új tárcsázó program. Ezt a a programot sem a vírusirtók, sem a tűzfalak legtöbb verziója nem tudja kiszűrni. Letöltődés után a tárcsázó beállítja saját magát alapértelmezett kapcsolatként, és az élő telefonos kapcsolatot lebontja, mindezt a háttérben, míg Ön a weblapot olvasgatja. A továbblépésnél már ez a program tárcsáz Internet kapcsolatért, egy külföldi telefonszámra. A nemzetközi távhíváson keresztüli Internetezés költséges dolog, nem ritkán több tízezer forintos telefonszámlát lehet generálni. Az ilyen költségekért sem a telefonszolgáltató, sem az Internet-szolgáltató nem tud felelősséget vállalni. A legjobb védekezés az ilyen típusú tárcsázó programok ellen, ha a telefonszolgáltatónál külföldi irányba letiltatja, vagy kóddal hívhatóvá állítatja telefonvonalát. Ha mégis megtörtént a baj, akkor kérjük, jelezze azt nekünk, hogy megtehessük a szükséges lépéseket. Segíthet, ha meg tudja adni, hogy modeme mikor és milyen telefonszámot tárcsázott, valamint lehetőség szerint annak a weboldalnak címét, ahonnan ez a tárcsázó az Ön gépére letöltődött.


2. Vírusok, vírusirtók:

A számítógépes vírus egy olyan program, mely felhasználói közbeavatkozás nélkül, futtatja, többszörözi meg önmagát károkat okozva azon a gépen, ahol fut.

Az amerikai NCSA jelentése alapján a vírusok a cégeknek évente összesen 1 milliárd USD kárt okoznak.

A számítógép vírusok csoportjai:

· Boot Sector vírusok - A Boot Sector vírusok a háttértátolók Boot Sector-át, Master Boot Record-ját fertőzik meg, tön.kretéve operációs rendszerét, winchesterét, és az azon tárolt adatokat.
· Fájlfertőző vírusok (programokat fertőző vírusok) - Indítható, futtatható alkalmazásokat fertőznek meg, Általában COM és az EXE fájlokhoz kapcsolódnak. Futtatáskor az eredeti fájl teljes mértékben tökéletesen lefut, de közben a vírus kódrészletét is lefuttatja, és így a vírus a rendszerben éppen futó összes alkalmazásra átterjedhet, megakadályozva a programok szabályos működését.
· Polymorphic vírusok (átalakuló vírusok) - A Polymorphic vírusok legfőbb tulajdonsága, hogy állandóan változtatják a formájukat, ezáltal nagymértékben megnehezítik felderítésüket, eltávolításukat.
· Multipartite vírusok (sokoldalú vírusok) - Ezen "víruscsaládba" COM és EXE fájlokat, a Master Boot partíciós táblát, valamint egyéb perifériákat megtámadó vírusokat tartalmaz.
· Macro vírusok - Ezek a vírusok olyan adatfájlokban találhatók, melyek egyidejűleg programok, rutinok lefuttatására is alkalmasak (magukon belül). A vírusok az office alkalmazások programozhatóságát használják fel. Legelterjedtebb fajtáik Word, Excel programokban fordulnak elő.

A vírusok elleni harcban a software fejlesztők megalkottak vírusirtó programokat, melyek segítik a számítógépünk védelmét.
Ezen programok legfőbb alkotóeleme egy úgynevezett keresőmotor és egy vírus definíciós fájl. Ez a fájl tartalmazza a program által ismert vírusok kódjait.

Minden vírusirtó cég napi-heti gyakorisággal frissíti ezeket a fájlokat, hogy a felhasználóik gépe védett legyen a legújabb vírusok ellen is.

Ahhoz, hogy vírusirtó szoftvere megfelelő védelmet nyújtson, szükséges, hogy ezeket a frissítéseket Ön letöltse, és alkalmazza. Erre lehetőség van automatikusan, vagy manuálisan.

Ezek a programok egy kód alapján ismerik fel a vírusokat. Sajnálatos módon előfordulhat, hogy egyes vírusok átjutnak a szűrésen, vagy pedig olyan dolgok akadnak fent, melyek a vírus fogalmától távol állnak, de a kódjuk nagyon hasonlít egy víruséra.
Leggyakrabban ez a probléma olyan software-eknél fordul elő melyek az e-mail forgalmat is szűrik. Ilyenkor feltartóztathatnak olyan leveleket, melyek nem tartalmaznak vírust, csak egy hasonló kóddal rendelkező fájlt, esetleg törölhetik annak csatolt állományát.
A szerverrel való kommunikációt részlegesen vagy akár teljesen letilthatják "ez függhet a vírusirtó software konfigurációjától", a levélforgalom megállhat és a felhasználó csak azt tapasztalja hogy a levelei fennakadnak a szerveren.


3. Tűzfalak:

Tűzfal software-ek létrehozásának legfőbb célja, megvédeni egy belső hálózatot, számítógépet a külső, nem kívánatos támadásoktól, jogosulatlan hozzáférésektől.

Létezik egyszerű előre konfigurált változatuk, mely feltelepítés után a leggyakoribb támadási pontokat megvédi, de egyedi támadások ellen hatástalan.
Másik fajtájuk komolyabb számítástechnikai hozzáértést követel meg a felhasználótól.
Ezen típusú tűzfal a felhasználó által konfigurálandó, minden hozzáférési kérelmet, mind a ki- mind befelé irányuló adatforgalmat a felhasználónak kell engedélyezni.
Nagy mértékű odafigyelést követel meg, mert egy jelentéktelennek látszó beállítás engedélyezésével, letiltásával nagy károkat okozhat a felhasználó a saját rendszerében.
Következménye lehet egy kis biztonsági rés a rendszeren, de akár a teljes adatfogalom is letiltható.

Kezdő számítógép felhasználóknak mindenféleképpen az első szoftvert ajánlatos használni.

Nehéz eldönteni, hogy melyik cég melyik termékét válassza. Ezért minden gyártó rendelkezésre bocsájt egy általában egy 30 napig ingyenesen használható „shareware” (időkorlátos/funkciókorlátos) verziónak nevezett, bemutató alkalmazást.
Ezen alkalmazás feltelepítésével a felhasználó kipróbálhatja a szoftvert és megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

Ajánlatos egy fajta szoftverből egyszerre csak egyet feltelepíteni, mert egymás működését akadályozhatják. Értendő ezen egy vírusirtó és egy tűzfal szoftver egyszerre használható, de kettő tűzfal vagy vírusirtó egymás melletti futtatása károkat és helytelen működést okozhat.