[Leírás] [DSL] [Extra]

Linksys ERT54GC Broadband Wireless router használata:
A router dobozában a következõ dolgokat kell hogy megtalálja:

 • 1 db WRT54GCRouter
 • 1 db 12V-os Táp
 • 1 db egyenes hálózati kábel
 • 1 Papír
 • 1 Boriték CD-vel és hibaelhárítási útmutatóval

 • WRTG54GC és alkatrészei

  Miután a routert "Internet" kék portját csatlakoztatta a modemhez, és az egyik "Ethernet" sárga csatlakozót a számítógéphez, be kell konfigurálni azt, ahhoz hogy az Internet kapcsolat mûködjön.
  A router a 192.168.1.1-es IP-n érhetõ el webes felületen keresztül is konfigurálható.
  Tehát írja be a böngészõjébe: http://192.168.1.1
  A router a hozzáféréshez felhasználónevet és jelszót kér! Alap esetben mindekettõ kis betûvel írva admin. Amennyiben már megváltoztatta a jelszót egyszer azt írja be!
  A jó adatok megadása után a következõ kép fogadja majd.


  Itt kell megadni a router nevét, esetleg a domain, a hálózat nevét ami alá tartozik.
  Itt módosítható az IP címe, az router által kezelt hálózat nagysága. Az IP-módosítása olyan estben lehet előnyös mikor a DSL-modem maga is egy IP-címen elérhető (általában ez megegyezik ezen 192.168.1.1-es címmel), és azon keresztül konfigurálható. (érdems inkább a DSL modem IP-jét megváltoztatni szerk.)

  Most egy DSL csatlakozásra való konfigurációt követhet végig.

  Érdemes megadni a "Host Name"-hez a routernek egy nevet, az IP címet, Subnet-et kezdõ felhasználó számára nem ajánljuk módosítani, akinek szüksége van rá tegye kedve szerint. A Wireless beállításokkal sem foglalkozunk most mélyen.

  Ellenben az "Internet Connection Type" egy fontos rész. Itt lehet kiválasztani a router DSL csatlakozáson való mûködéséhez szükséges protokollt ami jelen esetben a PPPoE.
  "Obtain an IP automatically" lehetõséget kábelTV-s internet elérések használatakor ajánljuk. "Static IP" lehetõséget akkor érdemes használni ha a router egy hálózatban van. és nem az amely az internet felé kommunikál.

  DSL kapcsolat létesítéséhez kiválasztotta a PPPoE-t akkor a router software-e megjelenít egy "User Name" és egy "Password" mezõt. Ide írja be az Internet Szolgáltatótól kapott felhasználónevet és jelszót.
  Ezzel a konfigurálás végéhez is ért, a router fel fog csatlakozni az Internetre.
  Két kapcsolódási lehetõség is megjelenik a felhasználói adatok megadásakor, egy "Connect on demand" mely azt jelenti, hogy csak akkor csatlakozik a router mikor szükség van rá, és egy "Keep Alive" mely folyamatos újratárcsázásra kényszeríti a routert amennyiben leszakadna. A második fajta beállítást javasoljuk.

  Érdemes megemlíteni a "Status" lapfület, itt követheti nyomon mennyi ideje van fent az Interneten a router, vagy itt nézheti meg egyáltalán a kapcsolat létre jött e.

  Bonyolutabb konfiguráció, tûzfalazás, port átirányítás és egyéb cégek számára fontos dolog is megoldható a routerrel. Ezekre nem térünk most ki az "Advanced" ponton belül találhatóak ezen beállítások.

  Itt az "Advanced"-en belül csak a Wireless pontot említeném meg mely a vezeték nélküli hálózat konfigurációját tartalmazza. A "Wireless Network Access"-nél alap esetben "Allow All" beállítás van mely nem biztonságos. Mindenféleképpen "Restrict Access" alkalmazását ajánljuk, mely esetén a wireless hálózati eszközök MAC-Address-ének megadására van szükség a hozzáféréshez.


  A Linksys WRT54GC router otthoni felhasználók számára egyszerûen használható megbízható router. Alap kiszerelésben antenna nélkül kerül forgalomba, így 8m-nél távolabb nem tud jelet továbbítani. Meglepően tapasztaltuk hogy antenna beszerzése után sem képes ezt a korlátot átlépni. A teszt környezet egy panellakás volt, a két legtávolabbi szoba közt már ne mtudott szolgáltatni.
  Ezen hibájából kiindulva nem ajánljuk megvételre, használatra.

  A jel probléma véleményünk szerint a méretéből adódik, majd 1/3-a a BEWF11S4-es routernek, ennek megfelelően a rádió teljesítménye sem jó, ezt bizonyítja az a tény is hogy antennával sem képes jobban szolgáltatni.

  A router konfigurációs felülete megtekinthető itt.

  [Vissza]

  IP-tartomány configurálása
  Internet Szolgáltatótól kapott IP-tartomány configurálása is lehetséges az eszközbe, de sajnos a mellet nem lehet belsõ hálózati tartományú IP-címeket is használni.


  [Vissza]