[Leírás] [DSL] [Extra]

Linksys BEFW11S4 Broadband Wireless router használata:
A router dobozában a következõ dolgokat kell hogy megtalálja:

 • 1 db BEFW11S4 Router
 • 1 db 12V-os Táp
 • 1 db egyenes hálózati kábel
 • 2 db CD
 • 3 Papír

 • BEFW11S4 és alkatrészei

  Miután a routert csatlakoztatta a modemhez, és a számítógéphez, be kell konfigurálni azt, ahhoz hogy az Internet kapcsolat mûködjön.
  A router a 192.168.1.1-es IP-n érhetõ el, webes felületen keresztül is konfigurálható.
  Tehát írja be a böngészõjébe: http://192.168.1.1
  A router a hozzáféréshez felhasználónevet és jelszót kér! Alap esetben mindekettõ kis betûvel írva admin. Amennyiben már megváltoztatta a jelszót egyszer azt írja be!
  A jó adatok megadása után a következõ kép fogadja majd.  Itt kell megadni a router nevét, esetleg a domain, a hálózat nevét ami alá tartozik.
  Itt módosítható az IP címe, az router által kezelt hálózat nagysága.

  Most egy DSL csatlakozásra való konfigurációt követhet végig.

  Érdemes megadni a "Host Name"-hez a routernek egy nevet, az IP címet, Subnet-et kezdõ felhasználó számára nem ajánljuk módosítani, akinek szüksége van rá tegye kedve szerint. A Wireless beállításokkal sem foglalkozunk most mélyen.

  Ellenben az "Internet Connection Type" egy fontos rész. Itt lehet kiválasztani a router DSL csatlakozáson való mûködéséhez szükséges protokollt ami jelen esetben a PPPoE.
  "Obtain an IP automatically" lehetõséget kábelTV-s internet elérések használatakor ajánljuk. "Static IP" lehetõséget akkor érdemes használni ha a router egy hálózatban van. és nem az amely az internet felé kommunikál.

  DSL kapcsolat létesítéséhez kiválasztotta a PPPoE-t akkor a router software-e megjelenít egy "User Name" és egy "Password" mezõt. Ide írja be az Internet Szolgáltatótól kapott felhasználónevet és jelszót.
  Ezzel a konfigurálás végéhez is ért, a router fel fog csatlakozni az Internetre.
  Két kapcsolódási lehetõség is megjelenik a felhasználói adatok megadásakor, egy "Connect on demand" mely azt jelenti, hogy csak akkor csatlakozik a router mikor szükség van rá, és egy "Keep Alive" mely folyamatos újratárcsázásra kényszeríti a routert amennyiben leszakadna. A második fajta beállítást javasoljuk.

  Érdemes megemlíteni a "Status" lapfület, itt követheti nyomon mennyi ideje van fent az Interneten a router, vagy itt nézheti meg egyáltalán a kapcsolat létre jött e.

  Bonyolutabb konfiguráció, tûzfalazás, port átirányítás és egyéb cégek számára fontos dolog is megoldható a routerrel. Ezekre nem térünk most ki az "Advanced" ponton belül találhatóak ezen beállítások.

  Itt az "Advanced"-en belül csak a Wireless pontot említeném meg mely a vezeték nélküli hálózat konfigurációját tartalmazza. A "Wireless Network Access"-nél alap esetben "Allow All" beállítás van mely nem biztonságos. Mindenféleképpen "Restrict Access" alkalmazását ajánljuk, mely esetén a wireless hálózati eszközök MAC-Address-ének megadására van szükség a hozzáféréshez.


  A Linksys BEFW11S4 router otthoni felhasználók számára egyszerûen használható megbízható router. Mind e mellet kisebb hálózattal rendelkezõ cégeknek is bátran ajánljuk felhasználásra, mert nagyon sok szükséges beállítás végezhetõ el rajta annak érdekében, hogy egy céget megfelelõen kiszolgálljon.


  [Vissza]

  IP-tartomány configurálása
  Internet Szolgáltatótól kapott IP-tartomány configurálása is lehetséges az eszközbe, de sajnos mellete nem lehet belsõ hálózati tartományú IP-címeket használni.

  Beállításkor a belsõ hálózati IP helyére ami alapból a 192.168.1.1, az elsõ használható IP-t kell írni a tartományból, majd a "Subnet Mask"-nál a kapott tartományhoz illõ Subnet Maskot kell írni. Mit jelent hogy használható IP? Mikor kap egy tartományt az elsõ és utolsó IP nem kiosztható eszköznek, mert az elsõ az úgynevezett Network Address, az utolsó a Broadcast Address. Fontos hogy ahoz, hogy az IP-tartományban lévõ IP-ket kívülrõl is el lehessen érni azt eszközt Gateway opcióból Routerre kell állítani, az Advanced/Dynamic Routing menü alatt...

  A router belsõ software, mely webes felületen elérhetõ, configurálható itt megtekinthetõ! Fontos hogya dinamikus részek nem múködnek, jelen pillanatban egy DSL-es beállítási formával lett a software kimentve.

  [Vissza]