Mozilla Thunderbird 0.8 Konfigurációja POP3-as fiók használatára

[Telepítés] [Wizard] [Tulajdonságok] [Ált. beállítások]

[Letöltés]

Telepítés folyamata


Természetesen mint minden más software, a Mozilla Thunderbird is üdvözli a felhasználót, felhívja a figyelmet arra hogy mindne programot zárjunk be és mindent mentsünk el mert esetleges hibák léphetnek fel telepítés közben. Amennyiben ez a felhívás hidegen hagyja, vagy már bezárt mindent kattintson a "Next" gombra.A következõ ablakban a szerzõdési feltételeket olvashatja el. Ahhoz hogy tovább léphessen az " I Accept the terms..." sor elött kell a rádiógombnak bepöttyözve lenni.Kiválasztható a telepítés fajtája, ajánlatos a "Standard" módot telepíteni, "Custom" módot csak haladó felhasználók használják!Ezután a software megadja a telepítési paramétereket.Majd elvégzõdik a telepítés...A telepítés végeztével el is indíthatja a programot.
Új account létrehozása


Miután sikeresen feltelepítette a programot, és el is indította, egy "Varázsló" felület fogja Önt fogadni. Ezen "Varázsló" segít egy új postafiók létrehozásában.

Amennyiben már nem az elsõ fiókot állítaná be a varázsló a következõ képpen érhetõ el.
Majd a következõ ablakban, a "Add Account..." gombra kell kattintani.
A "Varázsló" a következõ lépéseken viszi keresztül Önt.


Elsõ lépésként felajánlja a program hogy importálhat beállításokat különbözõ software-ekbõl. Jelen esetben teljesen alap beállításokat követhet itt végig, így nem végzünk el importálást.Következõ ablakban meg kell adni, hogy milyen fiókot szeretne létrehozni. Létrehozható levelezési fiók, RSS hírcsoport és blog fiók, illetve hírkiszolgálóhoz kapcsolódó fiók.A következõ lépésben meg kell adnia a Nevét, és az e-mail címét.Majd a POP3 (beérkezõ) és SMTP (kimenõ) levélkiszolgálót kéri.
Elviekben az Internet Szolgáltatótól ezen szerverek nevét, címét meg kellet, hogy kapja,
de itt tájékozódhat felõlük...Ezután a program az e-mail fiók lekérdezéséhez, és esetleges levél küldéshez szükséges felhasználóinevet kéri.Ezután a program a fiók elnevezésére kíváncsi, ezen a néven fogja tudni a késõbbiekben azonosítani a fiókot.Ezzel a lépéssel eljutott az új e-mail account (fiók) létrehozásának végéhez. A "Finish" gombra kattintva a software, létrehozza a megadott adatokkal a fiókot, és jelen esetben le is tölti a már érkezett leveleket.

[Vissza]Már beállított e-mail fiók tulajdonságainak szerkesztése
Az új fiók tulajdonságait az "Tools/Account Settings" menüpont alatt szerkesztheti.A felugró ablakban elõször az "Local Folders" lapfület láthatja, ez nem igazán érdekes, mert itt csak az láthetó hol tárolja az üzenteket a program. Az ön számára az a "Fióknév" lényeges a menü sorból mely fióknak a beállításait szeretné ellenõrizni, módosítani. Amennyiben kiválasztja a következõ ablak fogja fogadni."Server Settings" menüpont alatt a beérkezõ szerverrel folytatott kommunikáció tulajdonságai változtathatóak.
Ezen belül a "Use secure connection(SSL)..." ne legyen ki pipálva, a magyarországi szolgáltatók ezt nem követelik meg!!!A "Copies & Folders" menüpontban, a küldéskor plusz ban elvégzendõ feladatok állíthatóak be. Például küldéskor egy másolatot a levélbõl eltároljon e a szerver, vagy a piszkozatként elkészített levelekkel mi történjen.A "Composition & Addressing" menüpontban a levél formátuma állítható egyszerû szüveg illetve HTML változatok léteznek. Illetve a levelekre küldendõ válaszok beállítását is itt szerkesztheti.Fontos még az "Outgoing Server (SMTP)" menüpont ahol a kimenõ levélkiszolgáló beállításai szerkeszthetõek.[Vissza]


Thunderbird 0.8 általános beállításaiA program általános beállítási a "Tools/Options" menüponton keresztül érhetõek el.

A "General" pontban állítható, a software megjelenése.A "Display" pontban, a megjelenés mélyebb szinten, szinek szerint is szerkeszthetõ.

A következõ fontosabb pont a "Composition", itt szerkeszthetõ a továbbított levelek tulajdonsága, a helyesírás ellenõrzés, beállítható az egyszerû szöveges üzenetek formázása is.A program használata, telepítése során a software csak akkor kéri a jelszót mikor a levél lekérdezés történik. Mivel nem biztonságos a jelszavak megjegyeztetése a software telepítéskor nem is kéri a jelszót. Természetesen lehetõség nyílik a jelszó megjegyeztetésére levél lekérdezéskor.Ekkor fel is hívja a figyelmét a felhasználónak a program, hogy eltárolja a jelszót egy file-ba, ami jól kódolt, de nem olvashatatlan.Amennyiben eltároltatja a jelszót elõfordulhat, hogy a jövõben megváltoztatja és meg kellene a software-ben is ezt változtatni. Ez az "Advancet/Saved Passwords" pont alatt szerkeszthetõ.A "View Saved Passwords..." gombra kattintva megjelenik a mentett jelszavak ablaka.
Itt törölheti a mentett jelszót, majd a következõ lekérdezéskor újra rögzítheti azt.[Vissza]